Likebalaton.com - Minden ami Balaton

Jásdi pincészet Csopak

0 / 5
Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás

Borok

Csopaki Rizling

Mindennapi betevő borunkból úgy 2015 juniusáig a 13-as évjáratot fogyasztjuk. Elegáns, üde, szép mezei virág illatú és harmonikus. Friss savaival egyensúlyban van a 12,5% alkohol tartalom. Összetéveszthetetlenül csopaki. Tíz hektáron termelünk olaszrizlinget. Nem egészen 4000 palackot hektáronként. Lehet  számolni terhelést! Ha az ember leül a barátaival jöhetnek a hamvasi 4,5 decis adagok. Vagy több.

 

Chardonnay 2013

Csopakon a világ-fajtákból is csopaki lesz. Csopaki és mégis Chardonnay. 2013-ban nem tudtunk tévedni. Időben kellett szüretelni. Mi nem szeretjük a fejnehéz alkoholos borokat. A rothadt szőlőből készített száraz fehéreket sem. Olyan boraink vannak, amiket mi szeretünk.

 

Cserszegi Fűszeres 2013

Mari szerint vadrózsa illata van. Mások a bodza virágra esküsznek. Egy biztos üde, nincsen benne semmi nehézkesség. Evvel lehet a borra szoktatni mindenkit, aki elakadt a málna szörpnél vagy a söröknél. Aperitívnak is tökéletes.

 

Rozé 2013

A szokásos kékfrankos-merlot összeállítás. Az egyik hozza a frissességet a másik felel a kifinomult illatokért. Naplementében párás pohárból, párás szemmel a nagydiófa alatt csinos nővel (vagy fiúval).

 

Szürkebarát 2014

November elején már ismerkedhetünk az előre eltemetett évjárat első tételével. Ha ilyen lesz a többi is, akkor tényleg nem tudom mitől féltünk. Illatos, gyümölcsös és jó egyensúlyban vannak benne sav és alkohol.

 

Lőczedombi Olaszrizling 2013

Kifogyott a 11-es gyönyörű és a valamivel lágyabb, de így is népszerű 12-es. Mondtam már, hogy 13-ban nem tudtunk melléfogni?

Összetett, gyümölcsös, ropogós, hosszú ízű. Egy baj megint van vele. Ezen a vörös permi homokkő dombon csak 1500 palack szokott megteremni. Azt meg elisszák előlem a vásárlók.

 

Siralomvágó Olaszrizling 2011

A köves, száraz terület adja a legkoncentráltabb csopaki élményt. A ’11-es kiegyenlített évjárat. Csopak minden szépsége benne van a palackban. Minerális, hosszú ízű.  Ha nem a mienk lenne, azt mondanám nagy bor. Persze kifogyóban van.

 

Lőczedombi Szürkebarát 2012 – 2013

Igen, mind a kettő forgalomban van. Van aki a lusta, telt, lágy változatot kedveli, van akinek jobban bejön a vibráló, összetett és elegáns 13-as. Mindenesetre a 12-es az olcsóbb.

 

Furmint-Olaszrizling 2012 ill. Ranolder 2013

A helyzet ugyanaz mint a szürkebarátnál. A kánikulai évjáratokban kiégnek a vibráló savak és jobban gyűlik az alkohol, olajosabbak a borok.

Mi a másik változatot szeretjük jobban. Azt amelyik 13-ban termett. Csak az viselheti a régi tulaj, Ranolder püspök nevét. Az áruk sem ugyanaz.

 

Cabernet franc 2012

Fél hektár a Siralomvágó agyagos, kicsit nedvesebb aljában. Gyümölcsös, bársonyos, izgalmas vörösbor. Nagyon sok azért ebből sem termett. Talán tíz francia barrique-nyi.

 

Ranolder vörös 2009

A dűlő felső, köves fél hektárján 1000-1200 palack bor terem. A szőlő szemei kisebbek mint a zöldborsó. Ahogyan a franciák mondják, aki franc-t termel, nem szőlőt, héjat termel.

  • Listázási kategóriák Borászatok, Pincék
  • Minden település Csopak
  • Hely Csopak, Arany János u. 2
Amennyiben szeretné regisztrálini szolgáltatását,A vagy csak ajánlana egy látnivalót,érdekességet, kattinson ide:
Elrendezés kiválasztása
Fejléc pozíció
Submenu Style